WINE STORIES

The motherland

- By ISABEAU

Can you feel it?

De geest van vernieuwing.

  • Niemand die nog twijfelt dat de Kaap in Zuid-Afrika één van de jongste en meest dynamische wijnregio’s in de wereld is. Afrika is sowieso al een bijzonder continent. Er hangt iets in de lucht dat je meteen op sleeptouw neemt. Elke dag worden er meerdere nokvolle jumbojets met Europeanen aan de grond gegooid in Cape Town. Iedereen die uitstapt, voelt het meteen. Het is er kleurrijk, het gonst er van de energie en iedereen is er vriendelijk en opgetogen. Na België is Zuid-Afrika het mooiste land in de wereld (je weet nooit dat er rabiate België-lovers in Our Daily Bottle Wine Club zitten, dus we dekken ons liever in). Je hebt er echt alles. Zon, zee, een mengelmoes van cultuur, belachelijk
    goede restaurants, mooie bergen en natuurlijk onze favoriete flora: de vitis vinifera oftewel wijngaarden.

Van volumeproductie naar kwaliteit

  • Zuid-Afrika is zich aan het heruitvinden op wijnvlak. Er werd nooit eerder zoveel geëxperimenteerd als nu. De laatste jaren werden maar liefst 40% van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden heraangeplant. Er zijn wijnmakers bij gerenommeerde wijnhuizen die een nevenexperimentje lopen hebben en jonge wijnmakers die ‘wacky stuff’ doen in de kelder. Er wordt Roodkapje-gewijs van het betreden paadje afgewandeld. Er worden nieuwe wijnsoorten geplant. Er worden nieuwe dingen met oude wijnsoorten gedaan. Kortom. South African wine is alive and kicking doors.

The Motherland

  • Rudi Schultz is geen groentje in de Zuid-Afrikaanse wijnwereld. Hij is één van de bekende Schultz wijnmakersbroers. Vijf ongelooflijk getalenteerde wijnmakende broers die samen de toon zetten voor de crème de la crème van de Zuid-Afrikaanse wijnen. Hoewel Rudi en zijn legendarische broers bij de topdomeinen in Stellenbosch werken, houden ze er eveneens enkele projectjes op na. 

  • “Tenzij je het domein bezit, ben je als wijnmaker altijd schatplichtig aan de huisstijl ervan. In de wijnen die ik maak onder mijn eigen label, kan ik mijn ziel leggen. Ze zijn 100% mijn visie en stijl. Hoewel er al veel veranderd is, staan we in Zuid-Afrika nog maar aan het begin van een heel interessant wijntijdperk. We zijn allemaal erg onder de indruk van wat het terroir te bieden heeft. We zijn het verplicht aan ‘The Motherland’ om telkens verder te zoeken, te experimenteren en niet alleen onze eigen ziel, maar ook die van ons land erin te leggen. Zuid-Afrika is een plek zoals geen ander.  De wijn moet dat reflecteren.”, zegt Rudi Schultz.

The Swan & the Unicorn

  • De Swan and the Unicorn is het platonisch ideaalbeeld van een zomerse Sauvignon blanc. Hij is fris, krokant en ruikt grassig.​ Sauvignon blanc heeft een koeler klimaat nodig. Dat vind je in Zuid-Afrika vooral in de hoogte, op de uiterste puntjes van de bergflanken of in de Elgin-vallei. In Elgin heb je een koel klimaat dankzij de (ijs)koude Atlantische Oceaan wiens koude lucht over de wijngaarden waakt en zorgt dat de zuren fris en behouden blijven. Je krijgt er dus vooral heel levendige, minerale en aromatische wijnen.

Pepper Street Chenin blanc

  • Chenin Blanc is de iconische druif van Zuid-Afrika. Het zijn de wijnen die het meest furore maken in de internationale pers en Zuid-Afrika echt op de kaart zetten. Rudi, de meest chilled-out wijnmaker op deze aardbol, start elke ochtend met een surfsessie. Pepper Street is genoemd naar de straat die recht naar het strand leidt in Jeffrey’s Bay waar de befaamde Super Tubes getipt worden als de beste golven in de wereld. De Chenin zelf is allesbehalve relaxed en chilled.  It’s a showstopper riding the South African Chenin wave like a pro.

Schultz Syrah

Onze Rudi. Die weet hoe hij Stellenbosch Shiraz moet temmen. Een grote wijn van een groots wijnmaker. Deze Rhône-stijl Syrah raakt diep en zal weinig wijnliefhebber onberoerd laten.