WINE STORIES

SUTHERLAND VINEYARDS

- By ISABEAU

DE ELGIN-VALLEI

Elgin vind je op zo’n 65 km ten zuidoosten van Kaapstad en produceert dankzij haar koeler klimaat aromatische wijnen met diepte en complexiteit. De nabijheid van de Atlantische oceaan betekent lagere gemiddelde temperaturen en een verkoelende ochtendnevel. Deze combinatie zorgt voor een tragere rijpingstijd waardoor alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen en je een gelaagde en mooi gebalanceerde wijn krijgt.

THELEMA MOUNTAIN VINEYARDS

  • Sutherland Vineyards maakt deel uit van Thelema Mountain Vineyards. Een familiewijnboerderij in Stellenbosch van de bijzonder sympahtieke Webb familie. Gyles Webb liet zijn accounting job voor wat het was na een glas Puligny-Montrachet (kan gebeuren!) en stichtte één van de meest toonaangevende wijngaarden van de jaren ’90: Thelema. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft veel te danken aan de familie Webb. Ze krikten in hun eentje het imago van de Zuid-Afrikaanse bulkwijnindustrie op door absolute topkwaliteit te leveren.

  • De wijngaard in Elgin was nog een pionierszet van Thelema. De familie Webb geloofde in het woeste Elgin en het potentieel van de wijngaarden. We zijn meer dan trots dat we deze wijnen exclusief hebben kunnen strikken voor België. Deze maand kan u kennis maken met de mooie Pinot Noir met de aroma’s van rijpe aardbeien, herftsblaadjes in het bos en truffel. Hij heeft een lange en uitermate elegante finish.

SUTHERLAND CHARDONNAY

Chardonnay krijgt het meest van zijn smaakpatroon van het klimaat waarin hij groeit: koel of warm en van de manier waarop de wijn gemaakt is: hout of roestvrij staal. Sutherland Chardonnay heeft zo’n 10 maanden in Franse eik gerust op zijn bezinksel (dode gistcellen). De wijnmaker ‘roert’ de wijn om de 14 dagen om (battonage) en zo krijgt de wijn zijn mooi crèmerige lijfje. Wijnen uit koelere klimaten zoals Elgin zullen veeleer appel en citrustonen hebben op de neus. Terwijl Chardonnay uit warme streken zoals Californië meer tropisch fruit en boter kan hebben. Sutherland Chardonnay is een hele frisse Chardonnay met limoen en zelfs een beetje onrijpe kiwi en een prachtige aciditeit. Eentje voor de feesttafel!