WINE TRAVEL

MUSCADET, FRANKRIJK

- By VALEER

De Muscadet. Een streek die onder de radar blijft en waar veel misverstanden over verstaan. 

  • Neen, Muscadet heeft niets te maken met de zeer aromatische en vaak zoete Muscatdruif.
  •  
  • En neen, ook al noemt de enige druif die hier geplant is de Melon de Bourgogne (Melon Blanc), is er absoluut geen band tussen de rijke Bourgogne-Chardonnays en de elegante Muscadet’s.
  • Misschien is het door deze verwarring, maar de Muscadet-streek heeft decennialang het zwaar te verduren had. Als mensen de streek al kenden deden ze die snel af als enkel geschikt voor goedkope witte slobberwijn. Veel wijnbouwers kregen het zwaar te verduren en sloten de boeken, de wijngaarden zelf waren ondertussen bijna de goedkoopste van Frankrijk.

Slechte reputatie, interessante druif, en duidelijk tijd voor een renouveau: genoeg redenen dus voor ons om er een Our Daily Bottle thema aan te wijden.

Aan de oevers van de Maine, een zijrivier van de Loire, vonden we Jérémie Huchet. Een getalenteerde wijnmaker die het familiebedrijf nieuw leven wou inblazen. Geen bulk Muscadet voor hem, maar wel een precisiewerk afhankelijk van het terroir. Want, zo zegt hij zelf:

  • “We hebben dan wel maar één druif, maar tussen de terroirs vinden we grote verschillen. Hiermee wil ik iedereen laten kennismaken, en daarrond heb ik mijn gamma opgebouwd.”