TIPS & TRICKS

Hoe wordt rosé gemaakt?

- By ISABEAU

Drink and Think Pink

Pakweg 20 jaar geleden werd je met een glas rosé in je hand gewoon niet serieus genomen.  Millenials, Instagram en de fotogenieke kwaliteiten van de wijn, hebben de wereldmarkt doen ontploffen. Rosé all day is meer dan alleen een hashtag. Het is een hele culturele beweging.

Klaar voor een zwoele zwembadzomer met magnumflessen rosé op ijs?

Hoe wordt rosé gemaakt?

Er bestaan rode en witte wijndruiven, maar er zijn (helaas) geen roze wijndruiven. Het sap van wijndruiven – of het nu witte of rode zijn – is eigenlijk altijd wit. Rode wijn krijgt kleur door schilcontact. Het sap van sommige rode wijnen kan weken op zijn schil macereren en krijgt daardoor extra veel kleurextractie.

Het sap van rosé spendeert slechts 2 tot 20 uur op de schil. Bijna elke rode druif kan gebruikt worden om rosé te maken, maar er zijn een paar rosé-go-to klassiekers zoals Cinsault, Mourvèdre, Carignan, Grenache, Syrah, etc. Er zijn drie manieren om roséwijn te maken.

 

De Maceratiemethode

Rosé wordt in het begin gemaakt zoals rode wijn. De rode wijndruiven worden ontsteeld, geperst en het sap krijgt kort contact met de schil. Wanneer de wijnmaker zijn ‘perfect shade of pink’ heeft gevonden (hoe langer het contact, hoe donkerder de rosé), wordt rosé verder gemaakt zoals witte wijn.  De alcoholische fermentatie gebeurt in roestvrije stalen tanken zonder de schil.

De saignée-Methode

Deze methode doet veel van de rosé-producenten in de Provence steigeren. Hier is rosé meer een ‘bijproduct’ van rode wijn. De rosé wordt ‘gebloed’ van de rode wijn most tijdens de maceratie om de concentratie van de rode wijn te versterken.  Het is een heel arbeidsintensieve methode dus je zal het zelden vinden. Ook al is de rosé hier een bijproduct, sommige saignées zijn best yummy. Ze zijn donkerder van kleur en geconcentreerd van smaak. 

Blending

Wie zelf rosé wil maken, kan in principe zijn witte wijn verven met een beetje rode wijn. In Frankrijk is blending van witte en rode wijn verboden voor de productie van stille wijn. In Champagne wordt deze techniek wel vaak gebruikt om rosé champagne te maken.  Bij de topproducenten levert dit trouwens mooie (en lekkere!) resultaten op.

Summer quaffer

Baro Rosé 2018

De vraag naar rosé is niet bij te houden. In de aanloop naar de zomer proefden we honderden flessen. Geen enkele wijn overtreft de prijs-kwaliteit van deze Baro. Schrijf hem maar op je wijnboodschappenlijstje. Je gaat deze zomer niet zonder kunnen.  Een rosé van Gamay en lokale Duras uit de Côtes-du-Tarn van familiedomein Barreau.

Een rosé met gastronomische kwaliteiten. Elegante neus met rijpe bosaardbeitjes. Rond in de mond met een klein bittertje in de finale.De prinses aller rosés

CARA DE CARAGUILHES 2018

Cara stond al heel lang op onze radar. Het is één van de mooiste rosés die er is. Ze bewijst dat een rosé uit een iets hogere prijsklasse, zijn geld meer dan waard is. Je krijgt hier echte royalty voorgeschoteld. Cara is gemaakt van Grenache en Mourvèdre. Zacht en rijk in de mond. Een ongelooflijk elegante rosé die ook in magnum beschikbaar is! Wij weten waar jij deze zomer mee kan pronken.  

Zelden zo’n fijne rosé geproefd. Delicate neus met florale toetsen en rood fruit, maar ook pêche. Zacht en rijkelijk in de mond. Een echte royalty.