WINE TRAVEL

VICTORIA, AUSTRALIË

- By ISABEAU

ROADTRIP TO VICTORIA

In tegenstelling tot Europa en Amerika heeft Australië geen autochtone wijngaarden. In 1788, namen de eersten stokken het schip van Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika tot Sydney. 

 • Het was geen onmiddellijk succesverhaal. De wijngaarden leken maar niet te acclimatiseren. Het was er veel te warm, veel te vochtig en de eerste kolonisten waren voornamelijk Britten die van wijnbouw geen Franse kaas hadden gegeten.  

Chateau Chunder from Down Under

“Not for drinking but for laying down and avoiding” 

Deze zinssnede uit de hilarische Monthy Python sketch toont de algemene perceptie van Australische wijn in de jaren 70. De ‘critter wines’ * of beestjeswijnen werden door de wijnelite misschien wel geminacht toch ontketenden ze een ware egalitaire wijnrevolutie.  
 

*snobistische benaming voor de alomtegenwoordigheid  
van kangeroes, koala’s en andere Australische exotische dieren op de labels van supermarktwijnen. 

 • Als er iets is waar de Aussies meester in waren, was het wel wijnmarketing. De Fransen dachten dat het product voor zich zou spreken, maar met hun hermetische appellaties, intimiderende namen en weinig inspirerende labels lieten ze een groot deel van de potentiële wijndrinkers links liggen. Australië slaagde er in wijn naar de massa’s te brengen met hun duidelijke beestenboellabels en bag-in-box wijnen.  

  Na een aantal jaren, werd de Australische wijnindustrie het slachtoffer van zijn eigen succesrecept.  

  Meer en meer wijngaarden werden aangeplant en de wereld werd overspoeld door substandaardbulkwijn.  
  Toen de nog goedkopere Chileense bulkwijn de supermarktrekken begon te veroveren, bleven de kangeroelabels met een zware kater zitten. Er waren minder kangeroes en meer kwaliteit nodig. 

  De laatste jaren komen er terug veel positieve geluiden uit Australië. De productie werd aan banden gelegd door de overheid en er wordt meer gefocust op kleine en duurzame productie van boutiquewijnen. Wel nog steeds zonder pretentie met verfrissende labels én een draaidop.  

 • Victoria, Yarra Valley 

  Victoria, de staat met de meest leefbare stad in de wereld heeft lange tijd onder de radar gevlogen op het internationale wijntoneel, maar speelt meer en meer een hoofdrol. Het is hier dat de Melbournians hun weekends komen doorbrengen. In vergelijking met de rest van Australië heeft Yarra Valley een koeler klimaat dat heel mediterraans is. De prachtige rode vulkanische grond en zanderige leemgrond maakt de wijngaarden hier dolgelukkig en dat proef je.  

From one travelling man in a trusty old van.  

  •  
  • Ian trok na zijn studies wijnbouw met een geïmproviseerde camper Frankrijk en Italië rond om overal waar hij kon wijn te gaan maken. Na wat omwegen in Amerika stampte hij in Victoria het project Route du Van wines uit de grond.  

DE WIJNEN VAN ROUTE DU VAN ZIJN ONDERWEGWIJNEN

Ze zijn gemaakt om te delen met vrienden en om memorabele avonden mee te creëren. Ze zijn typisch Australisch en dus erg expressieve wijnen, maar ze vertonen ongelooflijk veel evenwicht en verfijning.  

De Chardonnay is rijk, maar uiterst aangenaam en verfijnd. De Italiaanse variëteiten hebben het erg naar hun zin in Australië en zijn goeie matches voor het terroir.

De Dolcetto-Shiraz is exuberant, maar wederom verrassend gebalanceerd. Het is een geweldige foodpairing wijn en we zijn er redelijk zeker van dat dit een klein zomerhitje zal worden.