TIPS & TRICKS

LIFE IS A CABERNET

- By ISABEAU

Op 3 september is het Internationale Cabernet dag. Dat moet gevierd worden met top Cabernet en enkele verrassende Cabernet-weetjes! 

Cabernet Sauvignon is de koning  

 • Met zijn gespierde voorkomen en hoog rendement in de wijngaard, is Cabernet Sauvignon niet alleen geliefd bij wijnmakers, maar ook bij de consument. Het is één van de meest geplante wijndruiven en dankzij zijn dikke schil kan hij overal ter wereld groeien. Van de kurkdroge Gobi woestijn in China tot Chili, Australië, Washington State en Zuid-Afrika. Allemaal maken ze net als Cabernetmoederland Frankrijk, wereldklasse Cab Sauv.

   

Cabernet Sauvignon is een kruising

 • Echt waar. De koning der druiven stamt af van twee andere titanendruiven. Cabernet Franc en Sauvignon Blanc brachten het beste van hun genetisch materiaal samen en zetten een wolk van een Cabernet Sauvignon op de wereld.

  Cabernet Franc is pittig en vrouwelijk 

  Cabernet Sauvignon is meer uitgesproken in alles: alcohol, tannines, aciditeit en kleur.  Het is dus niet moeilijk om zachter over te komen, maar Cabernet Franc is met zijn typisch kruidige aroma’s delicater en subtieler. Je vindt Cabernet Franc voornamelijk in Bordeaux in samenzang met Cabernet Sauvignon en Merlot, maar in de Loire vind je hem vaak volledig solo.

Cabernet Sauvignon

 • Gezien je Cabernet in verschillende klimaten en terroirs vindt, heeft het een uitgebreid smaakprofiel. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat Cab Sauv een volmondige rode wijn is met donker fruit en hartige smaken door de zwarte peper. Cabernet Sauvignon heeft veel ‘pyrazines’ die een typische neus van groene paprika geven.

Cabernet Franc  

Cabernet Franc is medium in de mond met een frisse aciditeit waarvan je mond gaat wateren en waardoor het een ideale foodwijn is. Cabernet Franc proeft iets rijper dus je krijgt meer geroosterde paprika, meer rood fruit zoals aardbeien en rode pruimen en een pittig vleugje rode peper in de finish.

Kaapse Cab

 • De Kaap in Zuid-Afrika is de beste plek voor wereldklasse (betaalbare)  Cabernet Sauvignon. Het winderige maritieme klimaat zorgt ervoor dat er weinig ziektes zijn in de wijngaard.  Het klimaat is er best warm, maar toch zijn de Cabernets uit Zuid-Afrika de laatste jaren het toonbeeld van balans en elegantie. Geen fruitbommen met hoge alcohol, maar structuur en finesse.  De groenere smaken van onrijpe Cabernet vind je hier veel minder terug. Wie ons al een tijdje volgt weet dat we grote fans zijn van de Sutherland wijngaard. 

 • Deze koelklimaat site in de appelvallei van Elgin op het puntje van Afrika is een prachtig stukje terroir.  Al deze wijnen tonen stuk voor stuk mineraliteit en boksen vér boven hun gewichtscategorie als het op prijs/kwaliteit aankomt. Gyles Webb is een oude rot in het vak en een meesterwijnmaker. Kelderratten Rudi Schultz en Duncan Clarke zetten zijn visie en missie voort en voegen hun eigen saus toe. Wat je krijgt is een onklopbare Zuid-Afrikaanse Cabernet die je nu perfect kan drinken, maar waar je best een paar flesjes van koopt om weg te leggen.

Grape Expectations 

 • Domaine des Grandes Espérances is een jong domeintje dat pas in 2009 het levenslicht zag. Het is een project van de jongste telgen van wijnmakersfamilie Saget. Duurzaamheid en levendigheid waren de belangrijkste factoren voor Arnaud en  Laurent Saget. Wijnen die dienen om nu te drinken en die sprankelen van energie, maar die tegelijkertijd de Loire trots vertegenwoordigen. 

   

 • La Java Rouge is een blend van Cabernet Franc en Gamay en een ideale rode zomerse afsluiter.
  De wijn is heel fruitig en speels, maar heeft toch die mooie kruidigheid die Loire Cabernet Franc zo typeert.