TIPS & TRICKS

GAME OF RHÔNES

- By ISABEAU

RHÔNE

Van Châteauneuf-du-Pape, de wijn van pausen en koningen, tot de easy-drinking flessen Côtes du Rhône die je op het schap van elke supermarkt vindt. Sowieso hebben de wijnen van de Rhône al eens in je glas gezeten. Wat ze als gemeenschappelijke deler hebben is een verleidelijke fruitigheid, een vurige kruidigheid en een dierlijke vlezigheid.

  • De meest bekende komen uit de machtige crus maar de vooruitgang in viticultuur en oenologie doen de kwaliteitsgrenzen vervagen tussen de crus en de minder bekende (én veel goedkopere) AOC’s. We nemen je mee naar de zuidelijke Rhône. Als Shiraz de koning van het noorden is, is Grenache de paus van het zuiden. 

VAN DE GRIEKEN TOT DE KATHOLIEKEN

Viticultuur in de Rhône kwam er met de Grieken. Het waren de Romeinen die er de wijngaarden ook echt uitbouwden, maar de grootste invloed kwam van de Katholieke Kerk. Aan het begin van de 14de eeuw, besloot paus Clement V
de hoofdzetel van het pausdom van Rome naar Avignon te verkasten en er een nieuw kasteeltje te registeren: ‘Châteauneuf-du-Pape’. De pauselijke wijnen floreerden en werden wijd en zijd verhandeld. Tot grote nijd van de protectionistische Hertog van Bourgondië die de wijnen ‘très petits et très pauvres’ vond en de invoer van Rhône wijnen verbood.

Grenache is verantwoordelijk voor sommige van de meest begeesterende wijnen in de wereld. Je herkent de druif aan zijn snoeperig rood fruit karakter met een vleugje kaneel. Rhône Grenache heeft subtiele aroma’s van appelsienschil en kruidige aroma’s van tabak en gedroogde oregano. 

Het zijn die aroma’s in Grenache die van de wijn een perfect maatje maken voor kruidige gerechten. Denk aan geroosterd vlees, gegrilde groentjes met veel kruiden en de Indische keuken. De iets hogere alcohol helpt bij het verminderen van de hitte van capsaïcine (chilipeper). Bij pikant eten zet je dus best een flesje Grenache koel (geef toe, liever dat dan een glas melk).