WINE STORIES

CANTINA ENDRIZZI

- By ISABEAU

HET ROMANTISCHE VERHAAL ACHTER DE WIJNBOERDERIJ

Om één of andere reden schuilt er vaak een romantisch verhaal achter een wijnboerderij. Zo ook bij Cantina Endrizzi.
In 1885, vertrok de betovergrootvader van Lisa en Daniele, Francesco Endrici van Val di Non naar Trento. Toen hij een tussenstop maakte in San Michele all’Adige botste hij op de mooie Lady Giovanna. In Trento is hij gelukkig nooit geraakt, want hij besloot om samen met haar Cantina Endrizzi op te richten en één van de meest vooraanstaande wijnboerderijen in Trentino op te richten. Het verhaal heeft helaas een tragische plottwist. Giovanna stierf op 27-jarige leeftijd en liet Francesco achter met 5 kinderen. Francesco hertrouwde nooit en wijdde zich helemaal toe aan zijn gezin en zijn wijngaarden. 

Francesco maakte van Cantina Endrizzi zijn levenswerk en dat werk wordt ondertussen al vijf generaties verdergezet.

THE NEW GENERATION

 

Daniele en Lisa zijn onweerstaanbaar charmant en hun wijnen zijn dat ook. Traditiegetrouw maakt de nieuwe generatie een nieuwe cuvée. 

  • “Volgens ons is wijn het eindproduct van een reeks agrarische en creatieve procedures waarbij de elementen die niet tot de natuurlijke biotoop van een wijngaard horen, gemeden moeten worden. Zo groeien druiven op in een levend terroir en geven ze al die minerale elementen door aan het fruit. Dat is wat de consument verdient in zijn glas. Een levend en gezond product.”
    LISA ENDRICI

TRENTINO

  • De wijngaarden van de familie Endrici liggen op de zuidflank van de Dolomieten waar het koel Mediterraans en het koudere continentale klimaat elkaar tegemoet komen. Doe daar nog een bries van het Gardameer bij en je krijgt gezonde en heel erg aromatische druiven. 

  • De streek van Trentino Alto Adige hoorde vroeger bij Oostenrijk en produceerde de meest geliefde wijnen van het land met Teroldego (Oro del Tirole, goud van Tirol…). Toen de streek weer ging behoren tot Italië wou niemand de wijnen nog Teroldego won pas recent terug aan belangstelling. Het blijft wel een heel lokale druif: slechts 400ha aangeplant, enkel in de Campo Rotaliano. Ook Lisa en haar familie zagen het potentieel van Teroldego en zijn terecht fier op de wijnen die ze er nu mee produceren bij Cantina Endrizzi.

  • Teroldego is een ver neefje van de Syrah en wordt gekenmerkt door een dieprode kleur, een uitgesproken fruitig karakter (kersjes, braambessen) en vaak ook een kruidige toets die voor wat meer complexiteit zorgt. Op de beste terroirs, zoals die van Mezzolombardo waar Cantina Endrizzi haar wijngaarden heeft, worden de wijnen gekenmerkt door zeer evenwichtige zuren. Bovendien blijft het alcoholgehalte beperkt, onder andere door de relatieve koelheid van het klimaat vlakbij de Dolomieten. De beste Teroldego levert dan ook krachtige wijnen op die er toch in slagen een zekere finesse te houden. Met fruit en kruidigheid. Met zachte tannine en toch karakter. Niet voor niets wordt de druif vaak geroemd als één van de topdruiven in Italië voor “single varietal” wijnen.

LEUK WEETJE

Een deel van de wijnstokken zijn nog geplant in de traditionele pergola-vorm. Jammer genoeg zet dit wijnstokken vooral aan veel te produceren, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Lisa en haar familie kiezen er dus voor om in de zomer een deel van de trossen handmatig weg te snoeien. Ook de oogst gebeurt handmatig zodat ze perfect kunnen selecteren welke druifjes het tot wijn mogen schoppen.

DE PRODUCTIEFILOSOFIE VAN CANTINA ENDRIZZI PAST VOLLEDIG BIJ DE FILOSOFIE VAN OUR DAILY BOTTLE.